Wat is glas in lood?

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodprofielen. In de meest eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk (raster) waarin stukken blank vensterglas gevat zijn.

Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen. Benieuwd naar meer geschiedenis? Lees dan meer over de historie van glas in lood.

Aandachtspunten bij het bestellen van glas in lood

Mits deskundig en door een ervaren glazeniers gezet gaat glas in lood 80 tot 100 jaar mee. Wij kiezen altijd voor kwaliteit om het mooiste resultaat en de langste levensduur te garanderen. Alle panelen welke wij leveren zijn standaard tweezijdig gekit of indien u kiest voor inbouw in isolatieglas gepatineerd.

Waar moet je op letten bij de aanschaf of restauratie van glas in lood panelen?

Vakmanschap

Een goed glas in lood paneel is door een vakman gezet. Het vak van glazenier is niet even te leren maar wordt geleerd in de praktijk, door vele jaren ervaring. Als je rustig de tijd neemt om een glas in lood paneel te bekijken, dan zie je direct het verschil tussen een strak gezet paneel door een ervaren glazenier of een bijna als lego in elkaar gezet venster.

Niet vakkundig gezette vensters zullen eerder uitzakken, soms zelfs met gevolg dat er een kier ontstaat tussen het lood en het glas of tussen het randlood en het kader van het isolatieglas.

Aandacht

Een glazenier met passie voor zijn vak geeft jouw paneel de aandacht die het verdient. Als een glaasje niet helemaal goed gesneden is wordt deze er niet alsnog in het paneel geplaatst maar opnieuw gesneden. Iedere soldeerverbinding wordt precies lang genoeg aangehouden om een mooie vloeiing te krijgen, maar ook weer niet te lang dat het lood gaat smelten.

Kit

Het goed kitten van een glas in lood paneel is een vak apart en door veel glazeniers achterwegen gelaten of maar eenzijdig uitgevoerd. Voor de levensduur van jouw paneel is het echter een absolute voorwaarde dat het gehele paneel aandachtig en volledig wordt gekit aan beide zijden.

Alle door ons geleverde glas in lood panelen worden tweezijdig gekit, tenzij ze ingebouwd worden in isolatieglas. Bij het plaatsen van een paneel in isolatieglas wordt het paneel niet langer blootgesteld aan weer en wind waardoor het achterwegen laten van de kit niet tot problemen leidt. Daarnaast kan de temperatuur in isolatieglas makkelijk oplopen tot 70 graden waardoor de kit vloeibaar zou worden.

Randlood

Lood is duur, maar de kosten voor een glas in lood venster worden voor 75% of meer bepaald door de arbeidsintensiteit en het benodigde vakmanschap. Toch wordt er soms door glazeniers bezuinigd op het (rand)lood en het glas om jou als klant iets met de prijs tegemoet te kunnen komen.

Wij zijn van mening dat dit verkeerde zuinigheid is aangezien de totale prijs van uw vensters slechts beperkt daalt en de kwaliteit wel noemenswaardig afneemt.

Twee soorten lood profielen

Bij alle door ons gemonteerde vensters wordt gebruik gemaakt van H profielen als randlood waarbij de afmetingen afgestemd worden op de grote van het paneel.

Indien je er voor kiest het paneel in te laten bouwen in isolatieglas dan wordt er altijd een Y profiel toegepast zodat het paneel perfect aansluit, nu maar ook over 40 jaar.

Patineren

Patineren is het behandelen van het lood met een zuur waardoor het lood niet langer de bijna zilveren kleur heeft van nieuw lood, maar direct de donkere bijna zwarte kleur krijgt. Dit is noodzakelijk bij vensters die in isolatieglas worden ingebouwd.

Regelmatig komen wij vensters tegen die ongepatineerd zijn ingebouwd met het verzoek of wij ze alsnog kunnen patineren. Helaas is dit niet mogelijk, voor het mooiste resultaat is het vóór inbouw patineren dan ook een must.

Een gratis service voor al onze klanten

Al onze panelen worden kosteloos voor jou gepatineerd, zowel voor enkel glas als in isolatieglas. Heb je de panelen liever niet gepatineerd? Noteer dit bij het maken van de bestelling. Wij nemen dan contact met je op om de gewenste uitvoering te bespreken.

Isolatieglas

Soms, is het nodig glas in lood panelen in te bouwen in isolatieglas. Technisch is dit zeer goed mogelijk, maar doet wel enigszins afbreuk aan het aangezicht van uw glas in lood paneel. In plaats van de defuse spiegeling van licht op het antieke glas in combinatie met de lood kernen ziet u nu de spiegeling van het licht door het glas van het isolatieglas.

Nooit kitten!

Zoals hier boven al beschreven is het belangrijk dat glas in lood vensters ingebouwd in isolatieglas niet gekit maar gepatineerd worden. Tevens is voor het mooiste resultaat een aanrader de randen van het isolatieglas in zwart uit te laten voeren. Tot slot zijn er een aantal glazeniers die er voor kiezen de inbouw in isolatieglas niet uit te laten voeren door specialisten maar zelf twee ruiten te snijden en rondom het paneel te kitten. Helaas is de duurzaamheid van degelijke panelen zeer laag en een absolute afrader.

Glas

Glas in lood panelen koop je voor het leven. Ook is het duurste glas maar een beperkt deel van de totale kosten van een paneel. Wij raden dan ook aan om bij het kiezen van het glas altijd te gaan voor het glas dat jij het aller mooiste vindt. Door bij ieder model op onze website een calculator te plaatsen hopen wij inzichtelijk te kunnen maken welke invloed de glaskeuze op de totale prijs heeft en hopen wij uiteindelijk het glas in lood paneel van jouw dromen voor jou te mogen maken.