Ambachtelijk werk is een passie

‘Ik vind het ambachtelijk maken van glas in lood ramen hartstikke mooi werk. Je creëert iets, helemaal from scratch.

Eerst heb je een lege tafel. En na een paar uur geconcentreerd werken ligt daar ineens een kleurrijk kunstwerk dat heel lang bij mensen blijft.

Bij kerken en kapellen neem ik het werk op en bekijk daarna het resultaat. Dan ben ik ook echt zo trots als een pauw. De sfeer en de magie die het glas in lood zo’n kerk en kapel geeft. En dan te bedenken dat de eerste 100 jaar er niets meer aan hoeft te gebeuren. Ik vind dat gaaf.

Wellicht is het leuk om te weten dat de namen van onze panelen ooit ontstaan zijn door een voetballer van Manchester. Deze voetballer was de eerste klant die het model Manchester heeft besteld. Dus hebben we dit paneel naar zijn team vernoemd. Daarna hebben we alle modellen naar Engelse steden vernoemd.

Met ons team werken we als het moet 7 dagen per week in het atelier. We zijn de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat ik steeds meer mensen moest aannemen. En dat vind ik leuk. Het is gezellig. We hebben allemaal dezelfde passie. Het is aanpoten en er zitten soms lastige klussen tussen. Het is dan extra leuk om het samen klaar te spelen.

Bij glas in lood ramen die moeten worden hersteld, haal je een hoop schade weg uit zo’n raam. Daarna zien de ramen er weer puntgaaf uit. Ik geniet van het eindresultaat. Daar doe ik het voor. En mensen reageren ook zo super blij, zoals je ook leest bij de referenties.

Dus het is precies zoals ik al zei: ik doe echt hartstikke mooi werk.’ – Gilbert Polman, eigenaar en oprichter van www.glas-in-lood-online.nl