Onderhoud en schoonmaak van glas in lood

Goed gemaakt en gezet glas in lood vereist weinig onderhoud en kan zelfs 80-100 jaar lang meegaan. Voor het schoonmaken hoef je ook geen leger aan schoonmaakmiddelen voor in huis halen. Hoe je het onderhoud en schoonmaak van glas in lood het beste kunt uitvoeren en met wat, dat leggen we jou graag uit.

Zo houd je het glas in lood paneel als nieuw

Voor het onderhoud en schoonmaak van glas in lood heb je de volgende materialen nodig:

➤ een reiniger die vet en vuil verwijderd;
➤ Wattenstaafjes of een oude tandenborstel;
➤ een pluisvrije (katoenen)doek of keukenpapier .

Belangrijk in de keuze van de reiniger is dat deze geen ammoniak, azijn of schuurmiddelen bevat. Ook is het belangrijk dat je geen verf verwijderende middelen gebruikt op het paneel omdat deze de kit kunnen oplossen. Mocht u overbodige kit willen verwijderen? Maak dan gebruik van een scheermesje.

Speciaal voor onze klanten hebben wij een schoonmaakpakket samengesteld die u kunt gebruiken, daarmee bent u verzekerd dat het reinigingsmiddel niet schadelijk is voor uw glas in lood paneel.

Onderhoud en schoonmaak van glas in lood

Start met het reinigen van elk stukje glas apart

Spuit nooit rechtstreeks reinigingsmiddel op het glas, maar altijd op een doek. Reinig vervolgens elk stukje glas in het paneel afzonderlijk. In de kleine hoekjes en geribbeld glas komen de wattenstaafjes en de tandenborstel goed van pas. Voor een streeploos resultaat: wrijf het glas na met een droge doek. Het lood zelf hoeft niet opgepoetst te worden, het is juist mooi als deze dof blijft.

Hoe vaak onderhoud en schoonmaak van glas in lood nodig is, is afhankelijk van plaatsing en weersomstandigheden. Een bovenlicht binnen zal bijvoorbeeld minder snel vuil worden dan een raampaneel of een deurpaneel. Herhaal zo nodig het volledige schoonmaakproces wanneer u vuil en vlekken ziet. Gemiddeld is dit 1-2 keer per jaar.

Roest gevonden?

Wanneer een glas in lood paneel roest vertoont of verroest is, dient deze gerestaureerd of vervangen te worden. Helaas is enkel het verwijderen van het roest onvoldoende. Door de corrosie gaat het lood uitzetten, wat het glas kan beschadigen, het is daarom belangrijk om hier nooit te lang mee te wachten. Heb jij roest ontdekt op je paneel, neem dan gerust contact op met ons.

Vragen of opmerkingen

Mocht iets onduidelijk zijn of heb je aanvullende vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen, we staan jou graag te woord. Neem ook gerust een kijkje bij veel getelde vragen.