Hoe is glas in lood ontstaan?

De historie van glas in lood

Daarom is glas in lood zo interessant: de geschiedenis en het ontstaan van deze kunstvorm

De oorsprong en historie van glas in lood gaat zo ver terug als het Romeinse rijk. Destijds ontstaan uit de behoefte van bescherming tegen het weer. Omdat de productie van grote stukken glas toen niet mogelijk was, werden kleine stukken glas in een ijzeren of houten frames geplaatst. Waardoor ook een prachtig lichtinval gecreëerd werd in het gebouw.

Een historische kunstvorm

Tijdens de middeleeuwen heeft glas in lood een duidelijke invloed gehad in de ontwerpen van kathedralen, kerken. Ook in rijke herenhuizen of gebouwen. In deze eeuw werd de productie van grotere stukken glas mogelijk. Tevens gekleurd werd een optie, iets wat de kijker betoverden met haar lichtinval. Daarom werden vooral religieuze verhalen afgebeeld. In deze periode was glas in lood de belangrijkste kunstvorm.

historie-van-glas-in-lood
R.K. kerk en pastorie H. Barbara te Bunnik

De geboorte van glas in lood kunststijlen

Na een lange periode van vernieling en afkeer tegen de kerk, nam in de 19e eeuw de populariteit van glas in lood weer toe. Door de industriële revolutie werd commerciële productie mogelijk. Dat maakte het ook mogelijk voor de bevolking om glas in lood toe te passen in hun woningen. Al was dit vooral weggelegd voor de vermogende.

In deze periode werden veel kunststijlen binnen de ambacht geboren zoals: Geometrische patronen, de Neogotiek, Klassiek, de Arts en Crafts beweging en het Naturalisme.

Historie van Glas in lood nú en in de toekomst

Sinds de tweede wereldoorlog worden nog altijd veel kerken en gebouwen gerestaureerd. Zoals deze kerk in Borculo.

restauratie-glas-in-lood
Protestantse kerk te Borculo

Hier hebben wij alle panelen: vakkundig uit elkaar gehaald, gereinigd, beschadigd glas vervangen en opnieuw voorzien van lood.

Glas in lood bij nieuwbouw woningen

Waarom glas in lood nu ook steeds vaker terugkomt in nieuwbouw, komt doordat men nu deze kunstvorm weer in volle glorie kan ervaren. Dit heeft de populariteit in nieuwbouwwoningen en openbare gebouwen weer laten toenemen. Het verbindt daarnaast op een kunstzinnige manier oude met nieuwe architectuur.

Brandschilderkunst door de eeuwen heen

Er worden tegenwoordig vele uiteenlopende kunstwerken gemaakt met gebrandschilderde glaasjes, zowel modern als klassiek. Daarvoor zijn er vele technieken en materialen bijgekomen maar, de oorspronkelijke manier van werken, blijft nog altijd zoals men het in de Middeleeuwen deed. Deze historie van glas in lood leeft dus nog altijd.

Interesse in onze producten of vragen?

Bekijk ons brede assortiment van deurpanelen, bovenlichten en raampanelen. Heb je vragen over onze producten of bent je niet zeker welk paneel het beste past in jouw deur, raam of bovenlicht? Neem dan contact op of stuur een bericht naar info@glasinloodonline.nl Wij helpen je graag verder.